MAGYAR OLDAL / ENGLISH VERSION
TELEFON: +40 / 745 123145

Vărgata

Sate: Vărgata, Valea, Mitreşti, Vadu, Grâuşorul.
Populație: 1945 locuitori (2011)
GPS: 46°34′0″N 24°48′0″E
Website: http://mures.ovelo.ro/vargata/

Comuna Vărgata este aşezată printre dealurile pârâului Niraj, pe partea superioară a pârâului, la o distanţă de 25 km de Târgu-Mureş, la 5 km de Miercurea Nirajului respectiv la 30 km de Sovata.

Aşezământul cel mai vechi din comună este localitatea Mitreşti care este menţionat sub numele de Sancto Martino într-un document din anul 1332.

În secolele I-II d.H. în localitatea apropiată, Călugăreni, a existat o fortăreaţă romană. Această fortăreaţă a fost legată, prin fortăreaţa de la Cristeşti cu Apullum (Alba Iulia de azi) cu un drum comercial care este numit şi azi Drumul lui Traian sau Drumul Sării (unde se transporta sarea de la Praid către Imperiul Roman).

Începând din 2005 se organizează anual concursul de arat iar cu ocazia Zilelor comunale se organizează expoziţia de legume.

În anul 2002 în localitatea Valea s-a înfiinţat o formaţie corală şi de dansuri populare Bekecs, care participă la diferite programe culturale judeţene şi în aceleaşi timp îmbogăţeşte repertoriul programelor culturale locale.

De câţiva ani în fiecare localitate se organizează programul cultural Zilele Satului, scopul acestuia fiind păstrarea şi promovarea valorilor populare locale.